3/25/11

TAZKIRAH : SIAPA ORANG YANG ALLAH CINTAI

MOOD : Tetiba aku nak bertazkirah dikala Jumaat menjelma…

  • Orang yang bertaqwa
Allah berfirman yang bermaksud : “ Sesungguhnya Allah menyukai orang yang bertaqwa.” (Surah al – Taubah 9:4)

  • Orang yang cepat-cepat bertaubat
Allah berfirman yang bermaksud : “ Sesungguhnya Allah menyukai orang yang bertaubat dan menyukai orang yang menyucikan diri.” (Surah al – Baqarah 2:222)

  • Orang yang adil
Allah berfirman yang bermaksud : “ Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berlaku adil.” (Surah al – Mumtahanah 60:8)

  • Orang yang bertawakal
Allah berfirman yang bermaksud : “ Kemudian apabila kamu telah membulatkan tekad, maka bertawakkallah kepada Allah. Sesungguhnya allah menyukai orang bertawakal kepada-Nya.” (Surah Ali ‘Imran 3:159)

  • Orang berbuat kebaikan
Allah berfirman yang bermaksud : “ Dan berbuat baiklah, kerana sesungguhnya Allah menyukai orang yang berbuat baik.” (Surah  al – Baqarah 2: 195)

  • Orang yang berjuang pada jalan Allah
Allah berfirman yang bermaksud : “ Sesungguhnya allah menyukai orang yang berperang pada jalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka sebuah bangunan yang tersusun kukuh.” (Surah al – Saff 61:4)

Sumber : Artikel edaran Panitia Pendidikan Islam S.K. Pendidikan Khas Melaka 2011 / 1432 hijrah.

MORAL : Siapakah kita disisi Allah??? Renung-renungkan dan selamat beramal.

p/s : Jom pi masjid, ada pisang sedekah…hehe... (ehem, niat tu penting tau)

3/14/11

SEJARAH

“Those who do not learn from history are doomed to repeat it” – George Santayana

Yer… Sejarah tidak sepatutnya dilupakan kerana menurut George Santayana lagi :

“A country without a memory is a country of madmen”

Tanpa kita sedari bahawasanya tahun ni merupakan ulang tahun ke 500 (1511 – 2011) Melaka telah dijajah oleh Portugis yang diketuai oleh seorang yang bernama Alfonso de Albuquerque.

Tapi adakah kita ambil ikhtibar dari peristiwa sejarah ini? Yang mana menyaksikan kejatuhan empayar Kesultanan Melayu Melaka yang dahulu kala dikatakan amatlah hebat di serata pelusuk dunia.

Cuba duduk dan renung kembali… Adakah sejarah ini mungkin berulang? Ingat kembali, apa yang menyebabkan jatuhnya empayar Melaka dahulu kala. Adakah kita mahu perkara sama seperti yang berlaku 500 tahun dahulu berulang lagi di tahun millenium ini???

-------------------------------------------------------------------

Sejarah banyak yang telah terpesong, masing-masing nak menutupi kelemahan masing-masing. Isu-isu yang sepatutnya diutarakan tidak diutarakan dengan sewajarnya…

“Sejarah menceritakan jatuh bangunnya tamadun bangsa.Jadi mengapa kita harus takut menyatakan kebenaran sejarah? Kenapa kita bagitu lemah mahu mempertahankan sejarah bangsa sendiri? Lihat saja kerana sebuah buku yang 40 tahun lalu diterbitkan,sekarang kita dah jadi nanar,nanyuk,melatah,ketar lutut dan tenggelam punca kerana mahu memenuhi cita rasa kaum tertentu!! Mengapa takut kalau itu adalah sejarah dan sudah pun ditulis!”
Dipetik dari komen Melayuraya di SINI.

Akhir kata,
“Kita hari ini terperangkap dalam sejarah Melayu era penjajahan. Ini realitinya… Kita berfikir dengan pemikiran sejarah orang Melayu bermula dengan kejatuhan Melaka, era penjajahan sehinggalah merdeka. Sejarah orang Melayu pada hari ini di buku-buku teks sekolah adalah sekecil sejarah Malaysia yang terjajah. Padahal sejarah Melayu itu seluas sejarah Nusantara yang membina empayar maritim teragung dunia.” – Cerita Satu Malam


MORAL : Janganlah terlampau dibuai mimpi lena. Bangunlah wahai anak bangsaku, terangilah kegelapan.

p/s : Adakah iniialahaku??? Pelik benar entry aku kali ni…hahaha…
Tak semestinya tunggu merdeka baru boleh patriotikkan???
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...