3/14/11

SEJARAH

“Those who do not learn from history are doomed to repeat it” – George Santayana

Yer… Sejarah tidak sepatutnya dilupakan kerana menurut George Santayana lagi :

“A country without a memory is a country of madmen”

Tanpa kita sedari bahawasanya tahun ni merupakan ulang tahun ke 500 (1511 – 2011) Melaka telah dijajah oleh Portugis yang diketuai oleh seorang yang bernama Alfonso de Albuquerque.

Tapi adakah kita ambil ikhtibar dari peristiwa sejarah ini? Yang mana menyaksikan kejatuhan empayar Kesultanan Melayu Melaka yang dahulu kala dikatakan amatlah hebat di serata pelusuk dunia.

Cuba duduk dan renung kembali… Adakah sejarah ini mungkin berulang? Ingat kembali, apa yang menyebabkan jatuhnya empayar Melaka dahulu kala. Adakah kita mahu perkara sama seperti yang berlaku 500 tahun dahulu berulang lagi di tahun millenium ini???

-------------------------------------------------------------------

Sejarah banyak yang telah terpesong, masing-masing nak menutupi kelemahan masing-masing. Isu-isu yang sepatutnya diutarakan tidak diutarakan dengan sewajarnya…

“Sejarah menceritakan jatuh bangunnya tamadun bangsa.Jadi mengapa kita harus takut menyatakan kebenaran sejarah? Kenapa kita bagitu lemah mahu mempertahankan sejarah bangsa sendiri? Lihat saja kerana sebuah buku yang 40 tahun lalu diterbitkan,sekarang kita dah jadi nanar,nanyuk,melatah,ketar lutut dan tenggelam punca kerana mahu memenuhi cita rasa kaum tertentu!! Mengapa takut kalau itu adalah sejarah dan sudah pun ditulis!”
Dipetik dari komen Melayuraya di SINI.

Akhir kata,
“Kita hari ini terperangkap dalam sejarah Melayu era penjajahan. Ini realitinya… Kita berfikir dengan pemikiran sejarah orang Melayu bermula dengan kejatuhan Melaka, era penjajahan sehinggalah merdeka. Sejarah orang Melayu pada hari ini di buku-buku teks sekolah adalah sekecil sejarah Malaysia yang terjajah. Padahal sejarah Melayu itu seluas sejarah Nusantara yang membina empayar maritim teragung dunia.” – Cerita Satu Malam


MORAL : Janganlah terlampau dibuai mimpi lena. Bangunlah wahai anak bangsaku, terangilah kegelapan.

p/s : Adakah iniialahaku??? Pelik benar entry aku kali ni…hahaha…
Tak semestinya tunggu merdeka baru boleh patriotikkan???
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...